Κληρονομουμενος Καρκινος

Μη-πολυποδιακός καρκίνος του ορθού και παχέος εντέρου (HNPCC)

  • Ανάλυση μεταλλάξεων στο γονίδιο MSH2
  • Ανάλυση μεταλλάξεων στο γονίδιο MLH1
  • Ανάλυση μεταλλάξεων στο γονίδιο CDH1
  • Ανάλυση κληρονομικής μετάλλαξης σε συγγενείς

Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες των τελευταίων χρόνων κατέδειξαν ότι η γενετική βάση για την εκδήλωση κληρονομικού μη-πολυποδιακού καρκίνου του Ορθού και Παχέος Εντέρου (Hereditary Non-Polyposis Colorectal Cancer, HNPCC) είναι κληρονομικά μεταβιβάσιμες μεταλλάξεις σε κάποιο από τα γονίδια επιδιόρθωσης της παράταιρης σύζευξης του DNA (mismatch repair genes).

Mεταλλάξεις έχουν εντοπισθεί σε πέντε γονίδια (MLH1, MSH2, MSH6, PMS1, PMS2), εντούτοις, η μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών (~92%) αφορούν τα γονίδια MLH1 και MSH2. Η παρουσία παθογόνων μεταλλάξεων στα γονίδια αυτά συμβάλλει στη συσσώρευση σωματικών μεταλλάξεων αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα για την εμφάνιση κακοήθειας.

Η ανάλυση της αλληλουχίας των βάσεων των γονιδίων MLH1, MSH2, αποτελεί την μοναδική, απόλυτα έγκυρη εργαστηριακή μέθοδο για την αποτίμηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης κληρονομικού μη-πολυποδιακού καρκίνου του ορθού και παχέος εντέρου.

Εκτός της προδιάθεσης για μη-πολυποδιακό καρκίνο του ορθού και παχέος εντέρου, μεταλλάξεις στα γονίδια αυτά έχουν συσχετισθεί και με προδιάθεση για καρκίνο του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του στομάχου, των νεφρών του ουροποιητικού, των χοληφόρων, του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Φορείς μεταλλάξεων στα γονίδια που σχετίζονται με κληρονομικό, μη-πολυποδιακό καρκίνο του ορθού/παχέος εντέρου έχουν περισσότερο από 70% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο πριν την ηλικία των 70 ετών με μέση ηλικία εμφάνισης τα 45 έτη. Ασθενείς, φορείς μεταλλάξεων διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο (έως και 50%) εμφάνισης δεύτερου πρωτογενούς καρκίνου 10 με 15 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου.

Συσχέτιση μεταλλάξεων στα γονίδια επιδιόρθωσης της παράταιρης σύζευξης με προδιάθεση για διάφορους τύπους καρκίνου
Τύπος καρκίνουΚίνδυνος νόσου για φορέα μετάλλαξηςΚίνδυνος νόσου γενικού πληθυσμού
Ορθού/παχέος εντέρου70-82%2%
Ενδομητρίου42-60%1.5%
Στομάχου13%<1%
Ωοθηκών12%<1%
Νεφρών/Ουροποιητικού4%<1%
Εγκεφάλου3.7%<1%
Χοληφόρων πόρων2%<1%
ΚΝΣ2%<1%
Ουρήθρας1-4%-

Ποιοι ελέγχονται για σύνδρομο HNPCC

Ο γενετικός αυτός έλεγχος ενδείκνυται για ασθενείς και συγγενείς τους με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό στη νόσο καθώς και για ασθενείς των οποίων οι όγκοι χαρακτηρίζονται από μικροδορυφορική αστάθεια.

Τα οφέλη του γενετικού ελέγχου του συνδρόμου HNPCC

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, τακτική παρακολούθηση και προληπτικές εξετάσεις από νεαρή ηλικία (20–25 ετών) επιβάλλονται για τους φορείς μεταλλάξεων, ώστε στην περίπτωση εμφάνισης ή επανεμφάνισης της νόσου η διάγνωση να γίνει σε πολύ αρχικό στάδιο, αυξάνοντας τις δυνατότητες θεραπείας.

Έχει αποδειχθεί ότι υγιείς φορείς μεταλλάξεων που αντιμετωπίζονται με κολονοσκοπήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζουν δραματική μείωση έως και 65% στη θνησιμότητα Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ιδιαίτερα σε φορείς που έχουν ήδη νοσήσει. Σε εξέλιξη βρίσκονται ερευνητικές προσπάθειες για την αξιολόγηση χημειοπροφυλακτικών αγωγών σε υγιείς φορείς.

Ο γενετικός έλεγχος έχει σημαντικά οφέλη και για τα άτομα που διαπιστώνεται ότι δεν είναι φορείς μεταλλάξεων. Πέρα από το ψυχολογικό όφελος, αποφεύγονται περιττές διαδικασίες παρακολούθησης.

Γενετικός έλεγχος για το σύνδρομο HNPCC

  • Συμπλήρωση σύντομου ιστορικού (παρέχεται έντυπο). Κάθε πληροφορία σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς είναι σημαντική και επισπεύδει την ολοκλήρωση της ανάλυσης.
  • Λήψη αίματος σε φιαλίδια γενικής αίματος χωρίς ηπαρίνη (2 x 3ml). Το δείγμα είτε αποστέλλεται αυθημερόν στα εργαστήρια της BioGenomica ή φυλάσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη (-20 °C) μέχρι την αποστολή του. (Επικοινωνείτε μαζί μας για τις λεπτομέρειες της αποστολής).
  • Οι απαντήσεις δίνονται στον θεράποντα ιατρό το αργότερο σε οκτώ (8) εβδομάδες.

OMIM* 120435

Πλοηγηση

Νεες Υπηρεσιες

EMQN