Κληρονομουμενος Καρκινος

Πολλαπλή Ενδοκρινής Νεοπλασία - Τύπου 2 (MEN2)

MEN2 Το σύνδρομο Πολλαπλής Ενδοκρινούς Νεοπλασίας τύπου 2 (ΜΕΝ2) οφείλεται σε κληρονομικότητα. Η γενετική βάση για ποσοστό 99% των περιπτώσεων είναι κληρονομικά μεταβιβάσιμες μεταλλάξεις στο ογκογονίδιο RET που κωδικοποιεί τον διαμεμβρανικό υποδοχέα της κινάσης τυροσίνης. Οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν αλλαγή ενός μόνο αμινοξέος της πρωτεΐνης. Η σύνδεση του μεταλλαγμένου RET με την εκδήλωση του συνδρόμου ΜΕΝ2 είναι αποκλειστική καθόσον δεν έχουν ποτέ εντοπισθεί μεταλλάξεις στο RET που να μη σχετίζονται με ΜΕΝ2.

Σήμερα, η ανάλυση αλληλουχίας των βάσεων του γονιδίου RET αποτελεί τη μοναδική απόλυτα έγκυρη εργαστηριακή πιστοποίηση του συνδρόμου ΜΕΝ2.

Το ΜΕΝ2 περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες ΜΕΝ2Α (πλέον ευδιάκριτο και επιθετικό) και ΜΕΝ2Β καθώς και το οικογενές μυελώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς (FMTC). Το σύνδρομο ΜΕΝ2Α (75% των περιπτώσεων MEN2) εκδηλώνεται με την εμφάνιση μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς (MTC), φαιοχρωμοκυττώματος και πολυαδενικών παραθυρεοειδών όγκων (συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι σπάνιες περιπτώσεις δερματικής λειχηνώδους αμυλοείδωσης (cutaneous lichen amyloidosis) και νόσου του Hirschsprung). Αντίστοιχα, το σύνδρομο ΜΕΝ2Β εκδηλώνεται με ΜΤC και φαιοχρωμοκύττωμα αλλά όχι υπερπαραθυρεοειδισμό.

Ποιοι ελέγχονται για σύνδρομο ΜΕΝ2;

Όλοι οι ασθενείς με σποραδικό ΜΤC και οι συγγενείς τους.

Τα οφέλη του γενετικού ελέγχου του συνδρόμου ΜΕΝ2

Λόγω των σημαντικών συσχετίσεων που έχουν καταδειχτεί μεταξύ των διαφόρων μορφών του ΜΕΝ2 και ιδιαίτερα της επιθετικότητας του MTC με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο RET, η ταυτοποίηση των παθογόνων αυτών μεταλλάξεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την επισφράγιση της διάγνωσης και τη θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί.

Στην περίπτωση παιδιών με οικογενειακό ιστορικό, που δεν έχουν ακόμη βιοχημικά ή κλινικά ευρήματα για ΜΤC, η ανίχνευση και ταυτοποίηση συγκεκριμένων μεταλλάξεων είναι καθοριστική για την επιλογή της βέλτιστης ηλικίας για προφυλακτική ολική θυρεοειδεκτομή (από 1 έως 10 ετών). Η μείωση του κινδύνου που επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Μεταλλάξεις του γονιδίου RET οι οποίες συσχετίζονται με το σύνδρομο ΜΕΝ2
Εξώνιο Κωδικόνιο Αμινοξύ Σύνδρομο Τμήμα της πρωτεΐνης RET Επικινδυνότητα
8 533Gly-CysMEN2A/FMTCΕξωκυτταρικόΥψηλή
10609Cys-ArgMEN2A/FMTCΕξωκυτταρικόΧαμηλή
10611Cys-TyrMEN2A/FMTCΕξωκυτταρικόΕνδιάμεση
10618Cys-Phe/Gly/Arg/Ser/TyrMEN2A/FMTCΕξωκυτταρικόΕνδιάμεση
10620Cys-Phe/Arg/Ser/TyrMEN2A/FMTCΕξωκυτταρικόΕνδιάμεση
11630Cys-ArgMEN2A/FMTCΕξωκυτταρικόΧαμηλή
11634Cys-Arg/Gly/Ser/Phe/Trp/TyrMEN2A/FTMCΕξωκυτταρικόΕνδιάμεση
13768Glu-AspMEN2A/MEN2B/FMTCΕνδοκυτταρική περιοχή κινάσηςΧαμηλή
13790Leu-PheMEN2A/FMTCΕνδοκυτταρικόΧαμηλή
13791Tyr-PheMEN2A/FMTCΕνδοκυτταρικόΧαμηλή
14804Val-LeuMEN2A/FMTCΕνδοκυτταρική περιοχή κινάσηςΧαμηλή
14833Arg-CysMEN2A/FMTCΕνδοκυτταρικόΥψηλή
15883Ala-PheMEN2BΕνδοκυτταρικόΥψηλή
15891Ser-AlaMEN2A/FMTCΕνδοκυτταρικόΧαμηλή
16918Met-ThrMEN2BΘύλακας αναγνώρισης υποστρώματοςΚωδικόνιο υψηλότερης επικινδυνότητας

Γενετικός έλεγχος για το σύνδρομο MEN2

  • Συμπλήρωση σύντομου ιστορικού (παρέχεται έντυπο). Κάθε πληροφορία σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς είναι σημαντική και επισπεύδει την ολοκλήρωση της ανάλυσης.
  • Λήψη αίματος σε φιαλίδια γενικής αίματος χωρίς ηπαρίνη (2 x 3ml). Το δείγμα είτε αποστέλλεται αυθημερόν στα εργαστήρια της BioGenomica ή φυλάσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη (-20 °C) μέχρι την αποστολή του. (Επικοινωνείτε μαζί μας για τις λεπτομέρειες της αποστολής).
  • Οι απαντήσεις δίνονται στον θεράποντα ιατρό το αργότερο σε τέσσερις (4) εβδομάδες.

OMIM* 171400

Πλοηγηση

Νεες Υπηρεσιες

EMQN